Het programma is rond, de sprekers zijn bekend! En wat een rijkdom weer dit jaar...
Kom ook, sluit aan, en beleef deze dag mee!
Athina Trakas Open Geospatial Consortium
Edzer Pebesma Universiteit van Münster
Gennadii Donchyts Deltares
Marijke Panis 510 / Rode Kruis
Linda van den Brink Geonovum
Raymond Sluiter Netherlands Space Office
Rob van Loon Ordina
Paul van Genuchten GeoCat
Arjen Vrielink Satelligence
Erik Meerburg LandGoed
Just van den Broecke JustObjects
Hans van der Kwast IHE Delft
Marten Terpstra Provincie Zuid-Holland
Sicco van Sas OpenState Foundation
Hugo Ledoux Technische Universiteit Delft
Erna Oudman Van Oord
Gert-Jan van der Weijden Brandweer Amsterdam-Amstelland
Niene Boeijen Webmapper
Marco Duiker LandGoed
Tom van Tilburg Geodan
Shenglan Du Technische Universiteit Delft
Edward Mac Gillavry Webmapper
Raymond Nijssen Terglobo
Lene Fischer Universiteit van Kopenhagen
Mirjam Leunissen De Volkskrant
Martijn Kessler Studio Kessler
Martijn Kessler Studio Kessler
Athina Trakas is Director Regional Services bij het Open Geospatial Consortium (OGC): Dé standaardenorganisatie op het gebied van geografische informatie. Al jaren is zij het gezicht van OGC in Europa. Ze neemt jullie mee in de belangrijkste ontwikkelingen op standaardengebied.
Athina Trakas Director Regional Services, Open Geospatial Consortium
Athina Trakas is Director Regional Services bij het Open Geospatial Consortium (OGC): Dé standaardenorganisatie op het gebied van geografische informatie. Al jaren is zij het gezicht van OGC in Europa. Ze neemt jullie mee in de belangrijkste ontwikkelingen op standaardengebied.
Edzer Pebesma is Professor of geoinformatics aan de universiteit van Münster. Een Nederlander in internationale context. Zijn specialiteit is ruimte-tijd modellering, maar hij is misschien nog bekender om zijn werk in en met R. Zijn keynote heeft de allesverklarende titel “R Spatial”.
Edzer Pebesma Professor of geoinformatics, Universiteit van Münster
Edzer Pebesma is Professor of geoinformatics aan de universiteit van Münster. Een Nederlander in internationale context. Zijn specialiteit is ruimte-tijd modellering, maar hij is misschien nog bekender om zijn werk in en met R. Zijn keynote heeft de allesverklarende titel “R Spatial”.
Lene Fischer is Associate Professor aan de Universiteit van Kopenhagen. Naast haar reguliere werk is zij bijzonder actief in de QGIS community: het lukte haar de QGIS developer meeting naar Nodebo te halen (u weet wel, van die QGIS versie) en zet zich hard in voor het QGIS trainingsmateriaal. Zij vertelt over communitybuilding, samenwerken met QGIS, en de inzet van allerlei gadgets in haar werk.
Lene Fischer Associate Professor, Universiteit van Kopenhagen
Lene Fischer is Associate Professor aan de Universiteit van Kopenhagen. Naast haar reguliere werk is zij bijzonder actief in de QGIS community: het lukte haar de QGIS developer meeting naar Nodebo te halen (u weet wel, van die QGIS versie) en zet zich hard in voor het QGIS trainingsmateriaal. Zij vertelt over communitybuilding, samenwerken met QGIS, en de inzet van allerlei gadgets in haar werk.
We will use webGL technologies for fast rendering of large data sets with underlying tile streetmaps and the D3 javascript library for more creative freedom in the browser. I will show examples of how I used such maps to make election, health, police and various open source data insightful for newspaper readers online.
Mirjam Leunissen , De Volkskrant
I am an Amsterdam-based data journalist and data visualization specialist with a scientific background in physics (PhD) and chemistry (MSc). Most of my time I work for national newspaper de Volkskrant, but I sometimes have other side projects and presentations for companies, government or academia under the name Dutch Data Design.
Roadmapping is ontwikkeld om op een speelse, entertainende wijze zowel de zachte als de harde kant van processen in kaart te zetten, te duiden, te bespreken en vorm te geven. Het is een katalysator voor dialoog en zit vol met humor, reflectie, en creativiteit. Het entertainende element van roadmapping draagt bij aan het beklijven van nieuwe informatie en ideeën, zie ook http://studiokessler.com/workshops/roadmapping/corporate/roadmap-methodiek/
Martijn Kessler , Studio Kessler
Zolang ik mij kan herinneren zie ik de wereld, en alles wat zich daarbinnen afspeelt, in kaarten en maquettes. Naarmate ik ouder werd ontdekte ik dat deze manier van kijken wezenlijk anders is dan gebruikelijk. Gedreven door de oneindige behoefte om de wereld en alle aspecten van het leven te spiegelen in kaartvorm, ben ik de Vrije Academie gaan volgen en heb ik het medium verder ontwikkeld. Iedere organisatie en iedere familie zie ik als een op zichzelf staande, unieke wereld die ik kan vertalen naar cartografie. De voldoening die een groep ervaart in het samen werken aan een kaart beschouw ik zelf als een van mijn grootste verdiensten. In 1989 vestigde ik mij vanuit Den Haag met mijn studio op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Eind 1990, na een aantal landelijke publicaties over mijn werk, ontwikkelde ik mijn concept voor geofictieve bedrijfsworkshops en evenementen. Het bleek een gouden greep. Associatieve cartografie bleek een bijzondere verbindende en onthullende werking te hebben in groepsprocessen. Ik raakte steeds enthousiaster over de mogelijkheden die het medium bood om draagvlak te vinden in veranderingsprocessen. Via grote opdrachten, studie en de feedback van mijn klanten en partners ontwikkelde zich de roadmap-methodiek. De laatste jaren geef ik leiding aan een snel ontwikkelende en groeiende organisatie en werk ik met veel plezier aan uiteenlopende kunst- en communicatie projecten.
Shiny is een open source R package waarmee je snel prototypes voor interactieve web applicaties kunt maken. In de workshop gaan we een dashboard bouwen, waarbij we niet alleen gebruik maken van Shiny, maar ook van de JavaScript libraries Leaflet en Plotly. En natuurlijk van het sf package mede-ontwikkeld door keynote speaker Edzer Pebesma!
Willy Tadema , Provincie Groningen
Als data engineer en informatiearchitect ben ik werkzaam voor de provincies Groningen en Zuid-Holland. Mijn specialisaties zijn geo-informatie, basisregistraties en open data. Ik ben co-auteur van het nlgeocoder package en Spatial Analysis in R with Open Geodata.
Met behulp van postgis, clickhousedb en een beetje R laat ik zien wat de mogelijkheden van de database zijn voor het analyseren van grote hoeveelheden sensor/verkeersdata. Veel datavis en een beetje SQL komen aan bod.
QGIS 3 has many useful features and plugins for hydrologists. Inspired by questions from students at IHE Delft Institute for Water Education, two new plugins were developed at the QGIS Hackfest in A Coruña in March 2019. This presentation will give an overview of the state of the art of hydrological tools in QGIS, online resources and how to contribute to further development of the tools.
Interactieve sessie waarin wordt getoond hoe het vertalen van QGIS in zijn werk gaat en wat daar zoal bij komt kijken. Inclusief voorbeelden van wat er mis kan gaan en GIS-terminologie die zich toch wel lastig laat vertalen.
Veel opensource-GIS software behoort tot de beste in de wereld, en is nog gratis ook. Toch wordt op veel plekken voor veel geld producten van proprietary leveranciers aangeschaft en gebruikt. Naar onze mening komt dat vooral door de diensten van deze leveranciers. Zo komen ze vertellen welke software je nodig hebt voor je probleem, hoe je de software kunt inzetten in je bedrijfsprocessen en kunt integreren met andere software. Er is een helpdesk die je kunt bellen als je een probleem hebt en bij elk softwareproduct hoort een training. Daarmee ontzorgen de softwareleveranciers hun klanten. LandGoed wil voor opensource-GIS die rol als leverancier vervullen, en organisaties en gebruikers ontzorgen. Hoe we dat denken te doen en hoe we daarbij om willen gaan met de community? Daar hebben we allerlei ideeën over. We leggen ze uit op 20 juni. En horen dan graag van jou of dat goede ideeën zijn, of dat het misschien nog beter kan.
QGIS vormt een open systeem. Je kunt er allerlei dingen aan toevoegen, maar ook uit verwijderen. Dit geeft de ruimte om QGIS helemaal toe te snijden op een specifieke toepassing. Wij geloven dat het op maat snijden van QGIS zichzelf in een organisatie altijd terugverdient. Voor Nederlandse toepassingen hebben we daar vast een begin mee gemaakt. Door het combineren van allerlei code in de vorm van open plugins, het maken van eigen plugins (ook open) en nog wat code fragmenten uit het publieke domein, met een slimme configuratie en redactie op inhoud, hebben we nu QGIS-NL. In deze presentatie leggen we uit wat de meerwaarde is van QGIS-NL, hoe we hem hebben gemaakt uit open componenten, en hoe we omgaan met het delen van onze eigen toevoegingen. Onderweg leer je gelijk in QGIS werken met Ruimtelijke Plannen, de BGT en het soepel gebruiken van de BAG WFS.
Google Earth Engine (EE) is a Cloud-based analysis platform that has disrupted EO research community over the last years by providing a way to freely process petabyte-large geospatial datasets. I will give an overview of the main features of EE from software developer and remote sensing research perspectives. Several applications developed using EE at Deltares will be demonstrated, as well as do's and don'ts.
Cartiqo is een nieuwe kaartservice van Webmapper. De kaarten zijn gebaseerd op open data en maken gebruik van vector-technologie. In de presentatie vertellen we je hoe we onze kennis van basisregistraties, OpenStreetMap, cartografie en Web-technologie sinds het maken van de BRT-Achtergrondkaart in 2009 hebben samengebracht in Cartiqo en hoe je zelf aan de slag kan met deze kaartservice voor je eigen applicaties.
Bij de Open State Foundation verzamelen we al een paar jaar alle locaties en informatie van alle stembureaus in Nederland en nu ook de uitslagen van de verkiezingen. Als algemeen aanjager van open data in Nederland komen we vaker met geo in aanraking. Waar lopen we tegen aan? Wat gaat er goed?
Wie had kunnen vermoeden dat tijdens het Geo4Web testbed enkele jaren terug de fundamenten gelegd zijn die nu ingezet worden om de nieuwe OGC API's te ontwerpen. De OGC-API's bouwen op de OpenApi Specification, hebben json en html als primaire encodings en zijn daardoor goed doorzoekbaar door zoekmachines. Je hebt straks geen catalogus meer nodig om datasets en features te vinden, maar gewoon via de populaire zoek machines. In deze presentatie aandacht voor de interactieve API ontwikkeling bij OGC en onze ervaringen bij de ontwikkeling van pyGeoAPI, een OGC-API's implementatie in Python op basis van het Flask framework.
The enormous increase of earth observation data triggers new ways of access to data and big data processing and analysis. At present EO cloud based platforms are popping up everywhere with cryptic names like DIAS, TEP, CGS, MEP, EOSC and EOSDIS to name a few. This presentation aims to give a concise introduction in this forest of clouds and to discuss the national and international user needs, first experiences, expectations and concerns.
Raymond Sluiter , Netherlands Space Office
Owning a PhD in GIS and Remote sensing, Raymond Sluiter (1975) is currently senior advisor earth observation data & applications at Netherlands Space Office (NSO) with a special focus on data science and Big Data infrastructures. He is NL delegate in data related ESA bodies and the EC (Copernicus). Before he was senior researcher GEO-ICT at the Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI). Last years he has evolved to a strategic data expert dealing with data governance, open data, earth observation data and big data.
Er is een nieuwe versie van de OGC Web Feature Service (WFS) standaard: WFS versie 3. Het verschil tussen WFS 3.0 en de huidige versie, 2.0 is groot. WFS 3.0 is REST-gebaseerd. De standaard is samen met ontwikkelaars opgezet in GitHub. Er is nu een stabiele conceptversie van WFS 3.0 beschikbaar. Het Open Source project 'pygeoapi' implementeert deze standaard in Python. Bijzonder is dat via een zgn 'GDAL/OGR-Connector' veel bestaande dataset-formaten waaronder WFS v2, GeoPackage en zelf Shapefiles, gemakkelijk te ontsluiten zijn. Zie meer op https://pygeoapi.io en de demo server https://demo.pygeoapi.io
Mogelijk heb je GeoCat Bridge voor ArcMAP al eens voorbij zien komen. Een single-click publicatie plugin voor het ArcGIS platform om data in de osgeo stack te publiceren. Dezer dagen werken we aan een plugin in QGIS die dezelfde user experience geeft. De plugin wordt gebouwd bovenop (en samen met de bouwers van) de Boundless QGIS GeoServer plugin. Hopelijk kan ik rond foss4gnl al de eerste prototypes tonen. De plugin is mede mogelijk gemaakt door recente verbeteringen in QGIS rond metadata support.
In welke natuurgebieden hebben we blauwgrasland? Hoe ontwikkelt een natuurgebied zich? Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden, is informatie nodig. De samenwerkende provincies, natuurorganisaties en terreinbeheerders verzamelen data over natuurgebieden en maken vegetatie- en habitatkarteringen om te zorgen voor goed beheer en biodiversiteit. In deze presentatie vertellen we over het ontwikkeltraject van de 'Nationale Databank voor Vegetatie en Habitats'. Deze databank is door een High Performance Team in tien sprints van drie weken opgezet met Open Source Software. De continue terugkoppeling vanuit gebruikers en stakeholders heeft ervoor gezorgd dat in een korte tijd de Nationale databank met de gewenste functionaliteiten is ontwikkeld. Tijdens de presentatie vertellen we over de aanpak van dit project en leggen we uit hoe de databank werkt en hoe het helpt de natuur in Nederland te verbeteren.
Open Source Software and tools are readily available and you can use all of your creativity and imagination to start the application you envision. In this data driven world, even the best application is worthless without proper data sources. The Dutch site PDOK.nl provides splendid data, but what if you want more, or if you are looking for data outside of the Netherlands? OpenStreetMap is very popular as a basemap in many webmap applications, but it has much more to offer than just being the bottom layer of your map. In this presentation I will show how to extract (vector) data from OpenStreetMap and how you can use that in your application.
QGIS word op vele verschillende manier toegepast, waar mensen vaak niet bij stil staan is het gebruik deze tools in een humanitaire setting. Maar waar moeten we dan aan denken? Bij 510 een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis word QGIS onder andere gebruikt om snel, kwalitatief en effectief humanitaire hulp in te kunnen zetten aan de hand van data en digitale producten. Tijdens deze presentatie gaan we verder in op een aantal specifieke voorbeelden hoe we data vertalen naar de toepassing in het veld.
If you are interested in state of the art #remotesensing to support #sustainable commodity supply chains, come by at my talk at @foss4gnl next month. From multisensor probabilistic change detection to why we need to put politics back in data and rage against the machine
Vector tiles are a challenge for the creative mind. In this talk we will take you along the path of making artistic styles for your vector tiles like this Crafty map, this 1940 style map and the Paradise in the Polder map. Starting from the importance of having a good and clear tile set to making your own sprites and glyphs with command line tools and software like Inkscape and Gimp. After that we show some trick to add animation with Turf.js and D3.js. Like placing random hot air balloons all over your map! Vector tiles are on the cutting edge of technology and creativity, we combine both to show you the endless possibilities that vector tiles offer!
The road traveled to get to a consistent, accurate and fast national vector tile set: Over the past two years we've been testing various open source tools to create and maintain cartiqo: a vector tile set for the Netherlands aimed at creating beautiful webmaps. In this talk we discuss these various tools and explain why we went with Tegola. Building a harmonized vector tile set based on various open data sources takes more than simply stuffing geometries in tiles. We will discuss the issues we encountered, the choices we made and show some examples what you can do with a rich harmonized vector tile set. By the end of this talk you should be able to build your own national vector tile set.
In this work we conduct accurate 3D tree modelling from individual tree point clouds. From the tree point cloud the minimum spanning tree is extracted and simplified to represent the tree skeleton. By fitting branch cylinders we reconstruct accurate tree models with branches. Leaves and textures are added to enhance the realism of the tree model.
I will present an overview of CityJSON (https://cityjson.org), a JSON-based encoding for the OGC CityGML data model, which is an open standardised data model and exchange format to store digital 3D models of cities and landscapes. The aim of CityJSON is to offer an alternative to the GML encoding of CityGML, which can be verbose and complex (and thus rather frustrating to work with). CityJSON aims at being easy-to-use, both for reading datasets, and for creating them. It was designed with programmers in mind, so that tools and APIs supporting it can be quickly built, and several have been created already. I will present the software ecosystem that has been built so far: a QGIS plugin, (web-)viewers, a CLI to process and manipulate CityJSON files, converters (CityGML <-> CityJSON), and different software have now reading/writing capabilities. All of these are open-source.
Overheids-Nederland zit al jaren op een vaste set geostandaarden die toegepast moeten worden. Dit is vastgelegd in de lijst Open Standaarden van het Forum Standaardisatie in het Verplichte deel (pas toe leg uit). Volgens deze lijst is GML het uitwisselformaat, WMS en WFS de web service standaarden voor tonen van kaarten en downloaden van geodata via het web, en ISO19115 en ISO19119 de standaarden voor het vastleggen van metadata over datasets en services. De laatste jaren is echter het inzicht ontstaan dat deze standaarden wel toe te passen zijn door geo-experts, maar buiten de geowereld te onbekend en te ingewikkeld zijn. Willen we geodata breder gebruikt krijgen, dan moeten de geostandaarden toegankelijker worden. De ontwikkeling van web-vriendelijke geostandaarden is inmiddels in gang gezet met bijvoorbeeld de nieuwe 3.0 versie van WFS, die in directe interactie met developers tot stand is gekomen. Maar ook kijken we naar mogelijke opvolgers van GML en het koppelen van de oude ISO metadatastandaarden aan DCAT en Schema.org. In de presentatie geef ik een overzicht van deze ontwikkelingen.
In dit jaar met verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor het Europees Parlement komt er via allerlei bronnen een hoop data beschikbaar die het meer dan waard is om op kaart weer te geven. Veel van dit soort data wordt als spreadsheet aangeleverd en dan nog vaak als Excel bestand. Alsof er geen open standaarden bestaan... In deze sessie laat ik zien hoe je met een aantal minder bekende QGIS-opties en -plugins die spreadsheetdata zelfs in Excel-formaat niet alleen effectief maar ook flexibel in QGIS kunt gebruiken. Daarbij komen als bonus nog wat speciale kaartvormen aan bod.
Gert-Jan van der Weijden , Brandweer Amsterdam-Amstelland
Gert-Jan van der Weijden is liefhebber van actief en passief kiesrecht, en zet zijn handen en tanden graag in cijfertjes die daar mee te maken hebben. Op professioneel vlak is Gert-Jan vanaf 11 juni van dit jaar als GIS-specialist in dienst bij de Brandweer Amsterdam-Amstelland.
De nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting in 2021 in werking zal treden, bevat nieuwe digitale publicatieplichten voor beleidsmakers en beoogt de maatschappij en overheid een gelijke informatiepositie te geven rond ruimtelijke inrichting. De Provincie Zuid Holland werkt aan open source software om conform de eisen beleid op te stellen en te publiceren, waarbij nieuwe functies als tijdreizen en geo-referentie van beleid zijn voorzien. Deze presentatie geeft een overzicht van de architectuur van het project, waar het project nu staat en een blik op de toekomst.